Tips till dig som har tagit studenten

Är du ny eller blivande student?

Efter studenten väntar mängder av spännande möjligheter och utmaningar. Här har vi samlat tips och mallar som kan vara bra att ha med sig på väg ut i vuxenlivet.

läs mer

Jag vill plugga vidare

Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet finns kurser och program över hela landet. Studera.nu har samlat allt du behöver veta om studier efter gymnasiet. Där kan du söka efter utbildningar och utbildningsorter, men även skaffa dig info om hur anmälningar till högskola och universitet går till. På webbplatsen kan du också ta del av allt som rör studentlivet, både vad gäller studentboende och studentlägenheter, men även tips på hur du tar hand om din studentekonomi.

Jag vill resa runt i världen

Unna dig ett sabbatsår och dra iväg på en roadtrip i USA, tågluffa genom Europa eller backpacka i Asien. En resa ger dig garanterat både minnen för livet och nya erfarenheter att ta med dig ut i det kommande student- eller arbetslivet.

Varför inte ta chansen att läsa sig ett nytt språk? Kombinera nytta med nöje och dra iväg på en språkresa. En språkkurs ger dig värdefulla meriter som kommer få dig att sticka ut på arbetsmarknaden.

Jag vill söka jobb

Vill du istället ge dig ut i arbetslivet, eller kanske skaffa dig ett studentjobb vid sidan om studierna så är Arbetsförmedlingens platsbank en bra start. Där hittar du lediga jobb i din kommun efter dina preferenser. För dig som är ung är även Academic Work en populär sida som är särskilt anpassat för unga jobbsökare.

Att tjäna egna pengar är ett viktigt steg mot ett självständigt liv och kommer garanterat att göra det lättare för dig som letar efter ett eget boende.

Jobba utomlands

Varför stanna i Sverige när man kan se sig omkring och samtidigt tjäna en slant? Att jobba utomlands efter studenten är inte bara ett grymt sätt att uppleva nya kulturer på, du kan även skaffa dig kontakter från världens alla hörn.

Bli aupair i London, språklärare i Japan eller guide i Australien - möjligheterna är oändliga. Vill du jobba inom turism i ett soligt land har resebyråer ofta lediga guide- och showjobb. Utanför Sveriges gränser finns också massvis av intressanta volontärjobb. Ta tillfället i akt och gör någonting gott för andra, det kommer också att göra dig gott!

Användbara gratismallar för CV och personligt brev

I jakten på drömjobbet kan ett CV och ett personligt brev vara avgörande för om du blir kallad på intervju eller inte. Att söka sitt första jobb med ett proffsigt CV kan kännas både krångligt och tidskrävande. Men det behöver det inte vara. Ta hjälp av en CV-mall så får du jobbet gjort på nolltid!

Ett CV kombineras ofta med ett personligt brev där du får chansen att delge mer personlig information om dig själv. Men ett personligt brev kan inte se ut hur som helst. Använd dig av en mall för personligt brev som passar dig bäst.

Jag vill söka en spännande praktikplats

Tänk stort och ansök om en praktikplats på ditt drömjobb! En praktikplats är en grym möjlighet att skaffa sig nyttiga erfarenheter och värdefulla kontakter. Skriv ett CV och ett personligt brev och skicka runt till arbetsplatser där du kan tänka dig att jobba i framtiden. Eller gör tvärtom och sök praktik på ett ställe som du inte alls tror är din grej. Vem vet vad en praktikplats kan leda till?

Jag vill flytta hemifrån

Är det dags att lämna föräldrarnas lya och lära sig stå på egna ben? Ingenting slår känslan av att kliva in i sin första alldeles egna lägenhet. Skulle ett eget boende kännas alltför skrämmande kan man alltid flytta ihop med en kompis eller starta ett härligt kollektiv - ta ett steg i taget och känn efter. För dig som vill bryta upp från allt och alla är det bara att packa väskan och dra till en ny stad eller ett nytt land.