Söka sommarjobb – tips

Är det dags att söka sommarjobb?

Läs våra enkla tips för att optimera ditt sökande:

Läs Mer
1

Fråga personer i ditt kontaktnät: Flera jobb tillsätts via kontakter. Fråga personer du känner om de vet om något ledigt jobb du kan söka. Du kan fråga din familj, vänner, grannar eller dina föräldrars vänner.

2

Sociala medier: Alla använder sociala medier inklusive företag. Lägg ut ett inlägg om att du letar jobb och skriv en text om vad för jobb du är ute efter.

3

Åk till företagen: Om du har något företag du skulle vilja jobba på gå då dit och introducera dig själv. Företag uppskattar om du tar egna initiativ och visar framfötterna.

4

Lägg ner mycket energi: Sök flera jobb än ett. Oftast kan man inte förvänta sig att man får det första jobbet som man söker. Att söka jobb kräver tid och energi.

5

Jobba hårt: Har du fått ett jobb? Visa vad du går för och jobba hårt. Gör du bra ifrån dig har du större chanser att få komma tillbaka och sommarjobba nästa år igen.

6

Leta på rätt ställe:allasommarjobb.se finns flera samlade jobbannonser från företag som söker sommarjobbare. Ett perfekt ställe att leta sommarjobb på.

Personligt brev - sommarjobb ungdom

När du ska börja söka sommarjobb är alla dina meriter viktiga. Det du alltid bör lägga högst upp i ditt personliga brev är i regel utbildning och din arbetslivserfarenhet. Har du ingen arbetslivserfarenhet så betyder inte det att du är chanslös. Det finns flera olika tips och tricks du kan ta till för att optimera dina chanser till jobb.

Gör dig minnesvärd: Försök att undvika att börja ditt personliga brev med namn och ålder. Du behöver stå ut från mängden så skriv gärna något som står ut från mängden.

Skriv alla relevanta meriter: Har du inga tidiga livserfarenheter så skriv ner dina andra meriter. Du har kanske tränat ungdomslag, suttit med i någon förening eller hjälp grannen måla om huset. Detta är meriter som visar på att du har ett driv så det är alltid bra att skriva med.

Online kan du hitta flera olika guider och mallar för hur du kan strukturera upp ditt personliga brev. Här kan personligtbrev.se vara till stor hjälp. De har mallar som kan visa vägen till ett snyggt personligt brev.

CV – sommarjobb ungdom

Att skriva ett CV utan arbetslivserfarenhet kan kännas svårt. Hur ska man lyckas fylla ett CV utan att ha jobbat innan? Läs våra enkla tips:

Skriv med dina praktikplatser: Under din studietid har du troligtvis varit ute på någon praktik. Skriv med vart du var, de uppgifter du hade och vad du tyckte var roligt.

Ideella föreningar: Om du varit med i någon förening är det bra att skriva ner. Det kan visa på att du är driven och social.

Referenser: Ha med relevanta och seriösa referenser. Exempel på seriösa referenser kan vara en tränare eller handledare från en praktikplats.

CV-mall.com kan du ladda ner olika snygga och strukturerade mallar för ditt CV. Stort lycka till i jobbsökandet önskar vi från Skolval2010!