Bli UX-designer

Funderar du på att bli UX designer? Då har du kommit till rätt ställe. På den här sidan samlas nämligen tips och information inför ditt nya karriärval. Professionella yrkesutbildningar inom UX-design lyfts, liksom du kan läsa om förväntade arbetsuppgifter, framtidsutsikter och månadslöner. Häng med för att få inspiration kring ett riktigt framtidsjobb inom IT!

Läs Mer

Vad är UX?

UX är är förkortningen för engelskans User eXperience och begreppet översätts till användarupplevelse på svenska. När du fokuserar på användarupplevelsen i design och upplägg sätter du användaren först. Det handlar bland annat om att designa så lättillgängliga spel, system och webbplatser som möjligt. Här är att anpassa innehållet efter vad användaren faktiskt är ute efter en viktig del. Det finns digitala verktyg för att mäta besökarens användarupplevelse. Inom UX utgår man från sådana mätningar när man successivt anpassar plattformen för en bättre upplevelse.

Vad gör en UX-designer?

Sysslorna är varierade, även om designern främst fokuserar grafisk formgivning. När du jobbar med UX-design skapar du dock inte bara vackert innehåll, du anpassar innehållet så att det ska ge just en bra användarupplevelse. Du mäter, skapar och utvärderar. Hade typsnittet kunnat vara bättre för läsbarhetens skull, förmedlar färgvalet rätt budskap och hur är det med placeringen av knappen? Under dina arbetsdagar förenar du beteendevetenskap och formgivning, vilket innebär att du får utföra mångsidiga sysslor.

Vanliga arbetsområden:

Nedanför listas exempel på vanliga arbetsområden för en UX-designer:

  • Grafisk formgivning
  • Varumärkesstrategi
  • Användar- och användarbarhetsanalys
  • Genomför undersökningar
  • Projektledning
  • Lättare programmering

Gå en UX-designer utbildning

Genom att gå en UX-designer utbildning på exempelvis yrkeshögskola får du med dig de mångsidiga färdigheter som behövs för att du ska lyckas i din yrkesroll.

IT-Högskolan

Hos IT-Högskolan finns en UX-designer utbildning på två år. Utbildningen ges på plats i Göteborg, med möjlighet till att gå en hybridutbildning. Förutom att gå regelrätta kurser inom bland annat branding, design och programmering får du chans att utveckla dina färdigheter under två stora praktikperioder på ”riktiga” arbetsplatser. Konceptet att varva teori och praktik bidrar till en mångsidighet i undervisningen. Efter den här utbildningen har du fått så många verktyg att du med gott självförtroende kan ta dig an en yrkesroll inom UX-design.

Läs mer hos IT-Högskolan

Sök lediga jobb som UX-designer

UX-design är en mycket efterfrågad kunskap. Om du har denna expertis finns med andra ord många karriärmöjligheter för dig. Du kan jobba som frilansande konsult, på en fast arbetsplats eller en kombination av båda. På Designerjobb.se kan du söka designjobb och få tips på lediga jobb UX designer i hela Sverige. Du som planerar att söka ett nytt UX-jobb kan förbereda dig genom att ta fram ett CV och en portfolio, i vilka du visar vad du kan.

Lön & framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens egna prognoser spås UX-designers, i sammanhanget kallade användbarhetsexperter, ljusa framtidsutsikter. Efterfrågan på personer som behärskar UX är nämligen stor nu och så kommer läget förbli en lång tid framöver. Hos Unionen kan du överblicka löneintervaller för personer som jobbar med UX-design. Lönerna varierar ganska stort, beroende på tidigare erfarenheter och mängden arbetsuppgifter. Räkna med en löneingång på cirka 35 000 kronor och uppåt. I takt med att du får mer erfarenhet och ansvar kan du få en månadslön på cirka 50 000 kronor.