Söka jobb utan erfarenhet

Att söka jobb utan erfarenhet kan kännas svårt. Läs mer om vad du bör tänka på när du söker ditt sommarjobb, extrajobb, eller första jobbet efter studenten.

Läs Mer

Hur får man jobb utan erfarenhet?

När du söker jobb ser du nog många gånger att annonser kräver en mängd erfarenhet, så hur får man jobb utan erfarenhet? Självklart kan du söka andra jobb som inte efterfrågar erfarenhet, men många gånger kan du söka dessa tjänster och ändå få jobbet, förutsatt att det inte kräver någon specifik examen för att kunna utföra.

Att vara rätt för jobbet innebär inte alltid att ha mest erfarenhet eller den svåraste utbildningen. Många jobb är betydligt mer fokuserade på hur du är som person och vad för egenskaper du bidrar med i arbetet. Du kan få en mängd jobb utan erfarenhet om du har en positiv attityd eller en bra social förmåga. Jobb inom exempelvis personlig assistans kräver inte några utbildningar eller erfarenheter, utan snarare att du är trevlig, öppensinnad och hjälpsam. Du hittar även en mängd tips för att söka jobb utan erfarenhet hos EnRival, en arbetsförmedling som hjälper personer med alla sorters erfarenheter att hitta jobb som passar.

Lediga jobb – Hitta något för dig

Att vilja ha ett jobb är första steget, med att hitta lediga jobb är det absolut viktigaste. På Ledigajobb.se kan du hitta hundratals lediga jobb runtom hela Sverige, men även i utlandet. Du kan även hitta ett jobb genom att prata med arbetsförmedlingar, använda kontakter eller presentera dig i caféer och butiker. När du presenterar dig på plats är det smart att antingen ha med ett utskrivet CV eller att be om en mailadress du sedan kan maila ditt CV till senare. Du kan vissa gånger även söka upp företag på Allabolag.se för att hitta de företag i din närhet som arbetar inom diverse bransch.

Vanliga jobb utan utbildning och erfarenhet

 • Cafébiträde
 • Diskare
 • Servitör
 • Städare
 • Lagerarbetare
 • Butiksförsäljare
 • Äldrevård
 • Snabbmatskock
 • Kundservice
 • Telefonförsäljare
 • Personlig Assistent
 • Cykelbud
 • Hotellservice

Skriva CV utan erfarenhet

Ett CV utan erfarenhet betyder inte att det är ett CV utan kompetenser. När du skriver ett CV är det bra att få med saker som kunskaper inom digitala medier, som Photoshop, Excel eller Keynote. Du bör även få med språkkunskaper, det vill säga hur pass bra du pratar och förstår vanliga språk som engelska, svenska, eller kanske något annat språk du lärt dig eller pratar hemma.

Även om du inte har en eftergymnasial utbildning kan det vara intressant för en arbetsgivare att se vilken skola du gått på och kanske även en tillhörande text om vilka ämnen du hade lättare för eller som du tyckte var roligare. Läs fler tips om vad ett CV ska innehålla hos Ledigajobb.se, där du även hittar fler tips inför jobbsökandet eller hur du kan formulera ett CV utan erfarenhet.

Ljuga om arbetserfarenhet – dumt på lång sikt

I brist på tidigare erfarenheter är det en del som väljer att ljuga om sin arbetserfarenhet. Vissa tänker att det är något som är avgörande för att få ett visst jobb, men glömmer att om detta nu är så viktigt så är det något som kommer att sättas på prov och väga tungt om blir påkommen. Om du ska ljuga om din arbetserfarenhet är det viktigt att komma ihåg att skulle arbetsgivaren be om referenser kommer dessa erfarenheter diskuteras under rekryteringen, och mest troligen avslöjas.