Bli projektledare inom IT

Är du nyfiken på att bli projektledare? Då har du kommit rätt. Här kan du läsa om vad som krävs för att bli projektledare inom IT. Du kan likaså ta del av information om olika projektledarutbildningar och hur löneläget ser ut inom IT-branschen i Sverige. Häng med för att få inspiration inför ditt yrkesval!

Läs Mer

Vad gör en IT-projektledare?

Som IT-projektledare har du en mångsidig roll som bland annat innebär att du ansvarar för att genomföra projekt från början till slut. IT-projektledarens arbetsuppgifter består exempelvis av att förvalta pengarna och tiden. Du är även den som delegerar uppgifterna i teamet och som följer upp arbetet, så att det blir gjort enligt planen. Eftersom du oftast jobbar nära programmerare är det en stor fördel om du själv kan programmering. Kunskaper inom ekonomi och ledarskap är också bra att ha med dig.

IT-projektledare – Utbildning

En rad olika skolor erbjuder IT-projektledare utbildning. Beroende på vilken skola och vilket upplägg du väljer kan du läsa utbildningen på deltid och distans alternativt på heltid och på plats. Du kommer kunna ta del av tips på utbildningar inom IT-projektledning här nedanför – men först kan du läsa mer om vilka egenskaper som krävs för att axla projektledarrollen bra.

IT-Högskolan

IT-Högskolan erbjuder en IT-projektledare utbildning genom vilken du tränas till att driva olika IT-projekt framåt. Utbildningen är en kvalificerad yrkesutbildning, som du antingen kan gå i Stockholm, Göteborg eller delvis på distans. Under utbildningens gång kan du välja att certifieras som SCRUM Master. De olika momenten består av teori och praktik. Du kommer till och med få chansen att praktisera som projektledare på ett etablerat företag. Bra träning! Efter denna 1,5 år långa projektledarutbildning har du redskap för att leda dig till själv och andra inom IT-branschen.

Läs mer hos IT-Högskolan

Jensen Yrkeshögskola

Utbildningen till IT-projektledare på Jensen Yrkeshögskola är designad för att ge studenter de kunskaper och verktyg som krävs för att effektivt leda och hantera IT-projekt. Under utbildningens gång kommer eleverna att få en djup förståelse för projektledningens principer, inklusive planering, genomförande, uppföljning och avslut av projekt inom IT-sektorn. Studenter kommer även att lära sig om budgetering, riskhantering, kvalitetssäkring samt hur man leder och motiverar projektteam.

Läs mer hos Jensen Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan

Utbildningen till IT-projektledare som erbjuds av Yrkeshögskolan är en distansutbildning med fysiska träffar i Jönköping. Utbildningen är ett år lång. Denna utbildning är särskilt utformad för att utrusta studenter med nödvändiga färdigheter för att effektivt leda och hantera IT-projekt i en snabbt föränderlig digital miljö. Kursdeltagarna kommer att få en grundlig genomgång av projektledningens grundläggande principer, inklusive planering, genomförande, och uppföljning av IT-projekt. Dessutom kommer fokus att ligga på viktiga aspekter som kommunikation inom projektteam, riskhantering, samt användning av moderna IT-verktyg och metoder för projektledning.

Läs mer hos Yrkeshögskolan

Passar jag som projektledare?

Passar jag som projektledare? Det här är en vanlig fråga många ställer sig inför att de ska söka in till en projektledarutbildning. Driven, flexibel och självgående brukar lyftas fram som personliga egenskaper en projektledare bör eftersträva att ha. Tänk på att du alltid kan utveckla sidor hos dig själv och att du genom hårt arbete kan växa in i en projektledarroll.

Bra egenskaper för projektledare

Nedanför listas exempel på bra personliga egenskaper:

  • Driven
  • Flexibel
  • Självgående
  • Kommunikativ
  • Analytisk
  • Kreativ
  • Lyhörd
  • Punktlig

Vad tjänar en projektledare inom IT?

Projektledarlönen sträcker sig från cirka 40 000 kronor till 70 000 kronor i månaden. Var någonstans du hamnar i lönespannet beror på en rad olika faktorer. Hur mycket tidigare erfarenhet har du, hur stort är projektet och har du några andra expertområden förutom IT-projektledning? Hos fackförbundet Unionen kan du läsa mer om de olika löneintervallen för IT-projektledare i Sverige. Där samlas statistik över lön utifrån kön, ålder, ort och så vidare. Du får även tips på vad du ska tänka på inför löneförhandlingen.

Arbetsmarknaden för projektledare

Framtidsutsikterna ser mycket ljusa ut. IT-branschen växer stadigt och det finns nästan ingen ände på de projekt som genomförs i Sverige, Europa och i världen. Tack vare dina kunskaper kan du välja att jobba internationellt, vilket öppnar för ännu fler arbetsmöjligheter. Om du dessutom kombinerar projektledning med ytterligare IT-färdigheter kommer du sannolikt eftersökas för din breda kompetens.