Lär dig programmering

På den här sidan får du tips på hur du lär dig programmering genom att gå en grundkurs i det. Du får också tips på vad du kan jobba med efter utbildningen och information om vilken lön du kan förvänta dig. Häng med här för att få reda på fördelarna med att bli programmerare!

Läs Mer

Vad är programmering?

Programmering innebär att du ger en dator instruktioner för hur den ska arbeta. Du använder dig av vanliga programmeringsspråk som C#, Java och Python.

Utifrån dessa kan du skapa appar, spel samt webbsidor från grunden. I ett vidare perspektiv innebär programmering att du jobbar med olika sorters program och system. Du måste alltså inte nödvändigtvis utgå från en typisk dator. Du kan bland annat programmera en CNC-maskin till att bygga husdelar nästan av sig själv.

Vad gör en programmerare?

Vad gör en programmerare på jobbet? Yrkesrollen kan medföra många olika uppgifter, och det är dessutom skillnad på olika sorters programmering. En del kombinerar till och med programmeringsbiten med spel- eller webbdesign. Programmerarens roll går ofta ut på att skapa och/eller testa såväl program som system. Om något inte fungerar i programmet eller systemet är det upp till programmeraren att hitta lösningar på det. Det är inte ovanligt att erfarna programmerare befordras till IT-projektledare och liknande ledarroller. Som ledare får du även jobba med ekonomi och planering.

Gå en kurs i programmering

Det vanligaste sättet att bli programmerare är att gå en grundkurs i programmering. IT-Högskolan har en grundkurs i programmering och denna går på distans. Teori och praktik varvas i ett fem veckor långt deltidsupplägg. I IT-Högskolans kurs i programmering på distans får du lära dig Java och JGrasp. Kunskaperna du får med dig är så pass grundliga att du kommer vara redo att söka programmeringsjobb efter kursens slut. Kursuppgifterna avspeglar ”riktiga” uppgifter som du faktiskt kan stöta på i ditt vardagliga programmeringsjobb.

Framtidsutsikter & lön

Både nyutbildade och erfarna programmerare har ljusa framtidsutsikter. Enligt en EU-prognos saknas 1 miljon programmerare runt om i Europa. Med andra ord är förutsättningarna för att få ett jobb mycket goda, och detta vare sig du vill jobba i Sverige eller i ett annat europeiskt land. Även löneutvecklingen ser ljus ut. Programmerarens genomsnittliga lön är cirka 45 000 kronor. Ta del av lönestatistiken för programmerare runt om i Sverige på Ratsit. Du kan kolla lönen utifrån kön, ålder, ort och sektor.

Vanliga jobb som programmerare

Det finns många olika yrkesvägar inom programmering. Systemutvecklare, UX-designer och IT-konsult är bara några exempel på olika jobb som programmerare. Beroende på om du har en junior eller senior roll i teamet varierar dessutom den mängd ansvar du har för projekten. Det finns de experter som enbart jobbar med projektledning och som därmed inte programmerar själva.

Yrkesroller

Nedanför listas exempel på yrkesroller inom programmering:

 • Javautvecklare
 • Systemutvecklare
 • Spelutvecklare
 • Webbutvecklare
 • IT-konsult
 • IT-projektledare
 • IT-utbildare
 • Webbdesigner
 • Speldesigner
 • UX-designer
 • UX-researcher